La pàgina més complerta de l'educació

jueves, 24 de diciembre de 2009

História dels reis mags

Reis Mags d'Orient
De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Monument als Reis Mags d'Orient a Natal, BrasilEls Reis de l'Orient, Reis d'Orient o simplement els Reis, són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis, segons la traducció) que van portar regals a Jesús, guiats per una estrella. Aquests regals van ser or, encens i mirra

Taula de continguts [amaga]
1 Nit de Reis
2 Què en diuen les fonts
3 Festivitat
4 Recorreguts i cavalcades
5 Enllaços externs


[edita] Nit de Reis
Article principal: Nit de Reis
La Nit de Reis es celebra a tota la península ibèrica i a part de Sud-Amèrica del 5 al 6 de gener de cada any. Durant els dies previs, els nens i nenes innocents escriuen la carta als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar tot demanant allò que desitgen, es comporten una mica millor que els dies anteriors (per por que els Reis no satisfacin els seus desitjos) i es preparen emocionalment per l'arribada dels Reis.

Es tracta d'una festa cristiana que té el seu origen en el Naixement de Jesús a Betlem. Segons aquesta tradició, el nen Jesús va rebre la visita de tres savis que seguint l'estrella d'Orient li van regalar or, encens i mirra.

[edita] Què en diuen les fonts
L'evangeli de Mateu (l'únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (sacerdots zoroastrians, per bé que en algunes traduccions hi diu savis) que venien d'orient. Amb els segles, aquests mags van passar a ser astròlegs i després reis.

Les referències als mags són (segons la Bíblia de Montserrat [1]):

Després d'haver nascut Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d'orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist a l'orient la seva estrella, i hem vingut a fer-li homenatge». Quan el rei Herodes ho va saber, es contorbà, i amb ell tot Jerusalem. Va reunir, doncs, tots els grans sacerdots i els escribes del poble, i els preguntava sobre on havia de néixer el Messies. Ells li digueren: «A Bet-Lèhem de la Judea, perquè així ho ha escrit el profeta: I tu, Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets el més petit dels clans de Judà; és de tu que sortirà un cabdill que pasturarà el meu poble d'Israel».
Llavors Herodes, d'amagat, cridà els mags, es va informar ben bé per ells del temps de l'aparició de l'estrella i, tot adreçant-los cap a Bet-Lèhem, els digué: «Aneu, i informeu-vos ben bé de l'infant i, quan l'haureu trobat, feu-m'ho saber perquè jo també vagi a fer-li homenatge». Ells, després d'escoltar el rei, sortiren, i l'estrella que havien vist a l'orient els anava al davant fins que s'aturà al damunt d'on era l'infant. En veure l'estrella, van tenir una gran alegria. Entraren a l'establia, veieren el nen amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra. I, avisats en un somni que no tornessin cap a Herodes, se'n tornaren per un altre camí a la seva terra.
Mateu 2,1-12
En la iconografia religiosa i popular van prendre les formes actuals i la tradició va acabar fixant-los fins i tot un nom a cadascun.

A les esglésies orientals els reis tenen diversos noms, però a Occident els noms es van assentar des del segle VIII com a Melcior (o Melcion), Gaspar i Baltasar. Aquests noms deriven d'un manuscrit grec d'Alexandria, traduït al llatí com a Excerpta Latina Barbari.

En l'evangeli apòcrif del Pseudo-Tomàs es diu que tenien algun vincle familiar, i també que van venir amb 3 legions de soldats: una de Pèrsia, una de Babilònia i una altra d'Àsia. Aquests tres llocs eren en aquells temps indrets de gran reconeixement per la seva cultura.

[edita] Festivitat

Adoració dels Reis Mags, de GiottoL'església catòlica celebra la festivitat dels Reis Mags el dia 6 de gener. Tradicionalment, es representa la seva arribada als pobles el dia 5 de gener i reparteixen regals als nens, bé repartint-los d'un en un, sobretot en poblacions petites, o bé els troben l'endemà els nens al balcó de casa seva si la nit abans hi han deixat una sabata com a senyal. Normalment, uns dies abans de la seva arribada, els nens fan una carta demanant els regals que volen, i entreguen la carta a un patge dels reis.

Els tres reis són:

El rei Melcior és de pell clara, perquè ve d'un país on la gent tenia la pell d'aquest color. Tot i ser el més jove dels tres reis té l'aspecte més vell, amb la barba i els cabells totalment blancs, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.
El rei Gaspar és de pell clara i té els cabells castanys, perquè ve d'un país on la gent és així. Com Melcior va vestit segons l'estil gòtic. Tradicionalment a Alcoi el rei negre és Gaspar.
El rei Baltasar és de pell negra i va vestit segons l'estil dels àrabs, perquè ve d'un país on la gent és així. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.
Segons la zona es diu que els reis tenen diferents patges que els ajuden.

A l'àrea de Barcelona el Patge Gregori és el patge amb més poder dels Reis Mags.
A la Catalunya Nord i part de la província de Girona en Fumera.
A Cornellà de Llobregat és el Mag Maginet qui prepara la seva arribada.
A Igualada el patge Faruk és l'emissari dels reis.
A Terrassa el patge Xiu-Xiu (Hassim Jezzabel per al rei Gaspar, rei al que serveix).
A Mollet del Vallès és el patge Xumet l'emissari dels reis, on dies abans arriba a Mollet i visita diferents zones de la ciutat perquè tots els nens i les nenes el puguin veure i donar-li el seu xumet.
[edita] Recorreguts i cavalcades

Patge a la Cavalcada d'IgualadaLa Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi es la més antiga del món, documentada el 1866. És molt vistosa i està reconeguda com a festa d'interès turístic nacional. Els reis i els patges desfilen per la població, repartint els regals als infants directament pujant a les cases pels balcons mitjançant escales de fusta.

La cavalcada de reis d´Igualada és una de les més antigues de l´Estat Espanyol, amb referències del seu inici l´any 1895. Es caracteritza per l´espectacular desfilada de la comitiva el dia 5 de gener a la tarda, formada per les carrosses dels tres Reis d´Orient i més de 500 patges a darrera, curosament vestits, els quals utilitzen escales de fusta per pujar als balcons dels domicilis i reparteixen els regals per tota la ciutat, lliurant-los directament als nens i nenes.

També a Sant Antoni de Calonge els reis es reparteixen en tres grups de patges, segons el rei que acompanyen, i reparteixen regals per tot el poble directament a la mainada gairebé tota la nit.

[edita] Enllaços externs
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Reis Mags d'Orient
Web dedicat als Reis Mags
Comissió de la Cavalcada dels Reis d'Igualada
Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Reis_Mags_d%27Orient»
Categories: Mitologia catalana | Evangelis | NadalVistesPàgina Discussió Edita Historial Eines personalsProvau Beta Inicia una sessió / crea un compte Navegació
Portada
Portals temàtics
Article a l'atzar
Articles de qualitat
Actualitat
Cerca
comunitat
Portal viquipedista
Canvis recents
La taverna
Contacte
Canal IRC
Donatius
Ajuda
Eines
Què hi enllaça
Seguiment d'enllaços
Pàgines especials
Versió per a impressora
Enllaç permanent
Citau aquest article
Carrega
En altres llengües
العربية
مصرى
Български
Bosanski
Corsu
Česky
Deutsch
English
Esperanto
Español
Suomi
Français
Galego
עברית
Hrvatski
Magyar
Bahasa Indonesia
Italiano
日本語
한국어
Latina
Limburgs
Lietuvių
Македонски
Nederlands
‪Norsk (nynorsk)‬
‪Norsk (bokmål)‬
Occitan
Polski
Português
Русский
Srpskohrvatski / Српскохрватски
Slovenčina
Svenska
Tagalog
Türkçe
Українська
中文

Darrera modificació de la pàgina: 21 nov 2009 a les 00:23.
El text està disponible sota la Llicència de Creative Commons Reconeixement/Compartir-Igual; es poden aplicar termes addicionals. Vegeu les Condicions d'ús per a més informació. Wikipedia® (Viquipèdia™) és marca registrada de Wikimedia Foundation, Inc.
Política de privadesa Quant al projecte Viquipèdia Avís d'exempció de responsabilitat

No hay comentarios:

Publicar un comentario